Jump to content



Photo
- - - - -

Real Working Emulator !for Afx 2!


  • Please log in to reply
68 replies to this topic

#1 C@siomax

C@siomax

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • Location:Grenoble, FRANCE

  • Calculators:
    Graph 100 v1.0 and Graph 100+ v1.03

Posted 11 April 2004 - 02:19 PM

Yea an unknown french user pusblished it today, it's really working and more than amazing ...

see some screenshots, taken whil emulating Super Bomberman 2:

http://leneuronez.free.fr/emu1.gif

Posted Image

To test a pre-version (BUT IN FRENCH) you can mail him:

ymorgan AT voila.fr

#2 CrimsonCasio

CrimsonCasio

    UCF Ambassador

  • [Legends]
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3579 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA
  • Interests:Claculators, Stephen King, Video Games, Calculators, Programming, Calculators, Reading, Calculators... hmm, what else... Ah! Calculators!

  • Calculators:
    Algebra FX2.0, CFX 9850Ga+, Classpad 300

Posted 11 April 2004 - 03:02 PM

:o thats amazing!
please keep us informed!

#3 Andy.Davies

Andy.Davies

    Forum Ghost

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1547 posts
  • Location:Dorset, England
  • Interests:Age: 18<br />Studying: MEng in cybernetics at Reading uni<br />Interests: Progaming (VB, VB.Net, C#, Casio Basic)<br />Computers UBBD (Using, Building, Breaking &amp; Destroying)<br />Gaming (FPS, RTS, RPG)<br />Electronics<br />Rock Music (Preferably Loud)<br />Riley's (Pool &amp; Snooker Bar)<br />Driving (Preferably fast)<br />Aikedo (Martial Art)

  • Calculators:
    Algebra FX 2.0 ROM 1.01, FX9750G

Posted 11 April 2004 - 04:49 PM

brilliant :D cant wait for it to be released in english :)

#4 huhn_m

huhn_m

    Casio Maniac

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1957 posts
  • Gender:Male
  • Location:Germany / Dresden
  • Interests:Assembler(!!!)
    Computers and Programming
    Operating Systems
    Programmable Calculators
    Maths and everything arround it

  • Calculators:
    FX-82SX / AFX 2.0+ (ROM 1.03) / FX 1.0+ (ROM 1.03)

Posted 11 April 2004 - 07:37 PM

Wow! Iom soo gald someone mannaged to do this.
does it emulate interrupts & keyboard?

Can I test ISR Routines?

Does it emulate the BASIC Language?

#5 C@siomax

C@siomax

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • Location:Grenoble, FRANCE

  • Calculators:
    Graph 100 v1.0 and Graph 100+ v1.03

Posted 11 April 2004 - 10:04 PM

no it emulates ONLY exe files !!

but it manages correctly keyboard (multiple key for example) and other interruptions, even if they aren't all completed !!

But everything seems to work fine ...

I'll give you more information tomorrow, now I go to sleep lol

#6 X-thunder28

X-thunder28

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 192 posts

  • Calculators:
    2 Graph100 (rom 1.02 and rom 1.03 (+) )

Posted 12 April 2004 - 09:23 AM

Hardware call for interrupt aren't supported yet, so all soft that need these one won't work properly...

#7 Bob Vila

Bob Vila

    Casio Overlord

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 768 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA

  • Calculators:
    FX 1.0+ : CFX-9850 GB Plus : TI-81

Posted 12 April 2004 - 04:09 PM

sweet :)

#8 C@siomax

C@siomax

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • Location:Grenoble, FRANCE

  • Calculators:
    Graph 100 v1.0 and Graph 100+ v1.03

Posted 12 April 2004 - 09:17 PM

okay, now the beta had become public, check it out there:

http://ymorgan.site....100/WinG100.zip

#9 Bob Vila

Bob Vila

    Casio Overlord

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 768 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA

  • Calculators:
    FX 1.0+ : CFX-9850 GB Plus : TI-81

Posted 12 April 2004 - 10:22 PM

cool, d/l now, its in french right?

#10 Overlord

Overlord

    Casio Technician

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 355 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brussels - Belgium
  • Interests:Math Researcher

  • Calculators:
    My head - C300 OS 3.00 - G100 Rom 1.02 - G65 - G60 - G25

Posted 12 April 2004 - 10:55 PM

yes it's in french

#11 Bob Vila

Bob Vila

    Casio Overlord

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 768 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA

  • Calculators:
    FX 1.0+ : CFX-9850 GB Plus : TI-81

Posted 13 April 2004 - 03:58 AM

i've been trying it this afternoon, and needless to say, i havent been able to use it to is full advantage :lol: but it does work pretty well as far as i can tell, hopefully it will be in english soon, and if he releases it as open source, i dont think it will be that hard to translate -> http://www.freetranslation.com/

#12 AlephMobius

AlephMobius

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 189 posts

  • Calculators:
    AFX 2.0+, TI-89, EL-9300C

Posted 14 April 2004 - 12:46 AM

Could they make it emaulate the AFX 2 OS? Are there ROM images of the different OSs somewhere?

#13 genesis

genesis

    UCF BASIC Programming Runner Up

  • Super Member
  • PipPipPipPip
  • 281 posts
  • Location:Perth, Australia
  • Interests:Speaking German, computers, defending CFX calculators...

  • Calculators:
    CFX 9850 GB+

Posted 14 April 2004 - 09:07 AM

Wow! Very stable, neat and so easy to use that I don't know French and I can understand everything... the closest I've ever got to an AFX.

Time to start getting AFX games... wait, don't I have an N64 emulator? (which I own legally BTW)

So far all the GREAT games in the file sharing work except F-16 Falcon, which requires you to add SIMDATA. Is it possible run F-16 Falcon?

#14 X-thunder28

X-thunder28

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 192 posts

  • Calculators:
    2 Graph100 (rom 1.02 and rom 1.03 (+) )

Posted 14 April 2004 - 07:14 PM

yes I guess, try to launch Gcomm or touche and create the requirements, then launch falcon =)

#15 huhn_m

huhn_m

    Casio Maniac

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1957 posts
  • Gender:Male
  • Location:Germany / Dresden
  • Interests:Assembler(!!!)
    Computers and Programming
    Operating Systems
    Programmable Calculators
    Maths and everything arround it

  • Calculators:
    FX-82SX / AFX 2.0+ (ROM 1.03) / FX 1.0+ (ROM 1.03)

Posted 14 April 2004 - 07:49 PM

Could they make it emaulate the AFX 2 OS? Are there ROM images of the different OSs somewhere?

nope, probably not because it emulates the hardware at a higher level.

We don't know all details at the lower hardware level especially for RXE format
and such things and therefor the OS would probably not work.

But this would be really great.

#16 C@siomax

C@siomax

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • Location:Grenoble, FRANCE

  • Calculators:
    Graph 100 v1.0 and Graph 100+ v1.03

Posted 15 April 2004 - 02:45 PM

you're right huhn_m, but ymorgan is currently working on it :D

#17 Brazzucko

Brazzucko

    UCF BASIC Programming Champion

  • Super Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 412 posts

  • Calculators:
    FX 1.0, CFX 9850 GB Plus and FX 9750G

Posted 17 April 2004 - 02:22 PM

:D This emulator is very good but there is a problem they are extremily slow in my Pentium 133 Mhz!!!!! :(

#18 [neo]f4kill

[neo]f4kill

    Casio Addict

  • Members
  • PipPipPip
  • 60 posts
  • Location:Montauban, France
  • Interests:programming

  • Calculators:
    G65, G100+, ClassPad 300

Posted 17 April 2004 - 03:02 PM

lol
its the oposite with my Athlon XP 1900+!
the game are too fast I can't play ...

#19 C@siomax

C@siomax

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • Location:Grenoble, FRANCE

  • Calculators:
    Graph 100 v1.0 and Graph 100+ v1.03

Posted 17 April 2004 - 08:05 PM

according to me, it emulates quite good all games, except when there are too many threads running at the same time ... it's so so ... but generally slower than reality, but that's sometimes a good point for debugging !!

#20 4nic8

4nic8

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 182 posts
  • Location:Warsaw, Poland

  • Calculators:
    Casio AFX 2.0 ROM 1.01, TI-89 (ASM 2.08 HW 2.00)

Posted 17 April 2004 - 08:50 PM

I?ve jut tried TankWar in this emulator and on the one hand I?m glad that everything is working (grayscale, file saving, keyboard, etc.) but on the other emulation is too fast (there should be an opportunity to change emulation speed).

However it?s a GREAT tool for programmers!!!
B)

#21 Overlord

Overlord

    Casio Technician

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 355 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brussels - Belgium
  • Interests:Math Researcher

  • Calculators:
    My head - C300 OS 3.00 - G100 Rom 1.02 - G65 - G60 - G25

Posted 17 April 2004 - 11:03 PM

there is a new version.

same address :
http://ymorgan.site....100/WinG100.zip

#22 4nic8

4nic8

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 182 posts
  • Location:Warsaw, Poland

  • Calculators:
    Casio AFX 2.0 ROM 1.01, TI-89 (ASM 2.08 HW 2.00)

Posted 18 April 2004 - 01:28 AM

Ok, now it?s far better!!! (at least for Tank War). B)

But my new project which is written in 100% in ASM (compiled by NASM and linked by tlink) works very slow.
http://www.ee.pw.edu...nowj/dbtest.exe
Maybe it?s my fault, I?ll test it.

#23 [neo]f4kill

[neo]f4kill

    Casio Addict

  • Members
  • PipPipPip
  • 60 posts
  • Location:Montauban, France
  • Interests:programming

  • Calculators:
    G65, G100+, ClassPad 300

Posted 28 April 2004 - 05:15 PM

new release!
http://ymorgan.site....100/WinG100.zip

changelog :
- optimisation of speed and display
- comand line support
- multi-language (french/english).
- sources C++ (only a part..)

#24 AlephMobius

AlephMobius

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 189 posts

  • Calculators:
    AFX 2.0+, TI-89, EL-9300C

Posted 29 April 2004 - 06:26 PM

I downloaded the latest demo and tryed it today. It is really impressive. I ran into some problems, however. Can I email the author a bug report in English or should I post it here for a French user to forward?

#25 [neo]f4kill

[neo]f4kill

    Casio Addict

  • Members
  • PipPipPip
  • 60 posts
  • Location:Montauban, France
  • Interests:programming

  • Calculators:
    G65, G100+, ClassPad 300

Posted 29 April 2004 - 07:08 PM

you can send it by mail (I supose he understand english (he made an english version so ...))
but you can also writte it here in order to compare with the other users ..

#26 AlephMobius

AlephMobius

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 189 posts

  • Calculators:
    AFX 2.0+, TI-89, EL-9300C

Posted 29 April 2004 - 08:16 PM

OK, I will post it here. The first thing is just a minor complaint. When you type in the project name when you start a new project, it adds what you type to the path. If the folder already exists, it deletes the folder and says unable to create project. If you type in the project name then click the button to change the path then delete the project name letter by letter, it will also delete characters from the path box letter by letter.

To test the emulator, I made a small program in Turbo C that prints some numbers and then waits for a keypress with the getch command. If I launch the program then press space or enter to end the program, the next time I launch the program it will stop as soon as it is started. It seems that this happens every other time I launch the program. If I press a letter or number key this doesnt happen.

I used the printf command to print the numbers but when I used cprintf from the conio.h library, the program freezes and the screen turns black. I can close the program window but it doesnt respond to a keypress as it should. (The main emulator window is uneffected, which is nice). gotoxy and clrscr from conio.h work fine but textcolor, textbackground, and cputs from that file also cause the above mentioned problem. I didnt try any of the other commands from that header.

I can declare a float array and assign values to it after I have created it, but if I try to assign values to it when it is declared (ie. float x3={1,2,3};) or to print a member of the array, the screen turns black and it freezes. My real AFX ran a program fine that declares and initializes a float array then prints its values to the screen.

#27 ymorgan

ymorgan

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Posted 05 May 2004 - 11:19 AM

does cprintf works with the Afx 2, because it seems to make calls to interruptions that are not implemented (Int 10h, fct 03h for exemple and many other direct video calls).

the other bugs have been corrected (getch, float, new file...) and will soon be available.

#28 Andy.Davies

Andy.Davies

    Forum Ghost

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1547 posts
  • Location:Dorset, England
  • Interests:Age: 18<br />Studying: MEng in cybernetics at Reading uni<br />Interests: Progaming (VB, VB.Net, C#, Casio Basic)<br />Computers UBBD (Using, Building, Breaking &amp; Destroying)<br />Gaming (FPS, RTS, RPG)<br />Electronics<br />Rock Music (Preferably Loud)<br />Riley's (Pool &amp; Snooker Bar)<br />Driving (Preferably fast)<br />Aikedo (Martial Art)

  • Calculators:
    Algebra FX 2.0 ROM 1.01, FX9750G

Posted 05 May 2004 - 01:13 PM

cool :D cant wait for the next version :)

#29 AlephMobius

AlephMobius

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 189 posts

  • Calculators:
    AFX 2.0+, TI-89, EL-9300C

Posted 05 May 2004 - 11:46 PM

I didnt try cprintf on the actual calculator. Gotoxy works with printf so I used that. Is there an estimate as to when the new version will be available? Is there a list of planned features?

#30 ymorgan

ymorgan

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Posted 06 May 2004 - 10:15 AM

Next release next week i think.

planned feature :
- better debugger, with syntax highlighting, breakpoints and memory/register modification while debugging.

- serial port communication with the real port COM or another instance of the program.

- screenshot tool (bmp, maybe animated gif).

#31 Andy.Davies

Andy.Davies

    Forum Ghost

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1547 posts
  • Location:Dorset, England
  • Interests:Age: 18<br />Studying: MEng in cybernetics at Reading uni<br />Interests: Progaming (VB, VB.Net, C#, Casio Basic)<br />Computers UBBD (Using, Building, Breaking &amp; Destroying)<br />Gaming (FPS, RTS, RPG)<br />Electronics<br />Rock Music (Preferably Loud)<br />Riley's (Pool &amp; Snooker Bar)<br />Driving (Preferably fast)<br />Aikedo (Martial Art)

  • Calculators:
    Algebra FX 2.0 ROM 1.01, FX9750G

Posted 06 May 2004 - 10:55 AM

what lanuage is the emulator written in?

#32 C@siomax

C@siomax

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • Location:Grenoble, FRANCE

  • Calculators:
    Graph 100 v1.0 and Graph 100+ v1.03

Posted 07 May 2004 - 10:22 AM

screenshot tool would bo such a nice feature that every webmaster will use it for his corner ! anyway, serial com emulation is THE feature I was waiting for!! developping link mode in bomberman will be easier !!

But that'll be hard to manage correctly 2 instances of the emulator, because of key routines !

#33 X-thunder28

X-thunder28

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 192 posts

  • Calculators:
    2 Graph100 (rom 1.02 and rom 1.03 (+) )

Posted 07 May 2004 - 02:22 PM

and capability to save animated gif from game too!

#34 CrimsonCasio

CrimsonCasio

    UCF Ambassador

  • [Legends]
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3579 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA
  • Interests:Claculators, Stephen King, Video Games, Calculators, Programming, Calculators, Reading, Calculators... hmm, what else... Ah! Calculators!

  • Calculators:
    Algebra FX2.0, CFX 9850Ga+, Classpad 300

Posted 07 May 2004 - 02:36 PM

drool... that would be nice...

#35 ymorgan

ymorgan

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Posted 11 May 2004 - 03:36 PM

program written in C++ with Visual C++ 6.0 and Win32 API. User Interface with MFC.

#36 Bob Vila

Bob Vila

    Casio Overlord

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 768 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA

  • Calculators:
    FX 1.0+ : CFX-9850 GB Plus : TI-81

Posted 20 May 2004 - 07:26 PM

will it ever support BASIC apps?

#37 ymorgan

ymorgan

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Posted 21 May 2004 - 12:24 PM

BASIC programs emulator already exists :
http://www.casioland...echargement.php

(Only in French and with some known BUGS, but sources available)

#38 BiTwhise

BiTwhise

    Casio Overgod

  • [Legends]
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 627 posts
  • Gender:Male
  • Location:Guildford, Surry, UK
  • Interests:Programming, games, consoles, martial arts

  • Calculators:
    FX9700WE, CFX9970G, AFX2.0, Classpad 300

Posted 21 May 2004 - 02:32 PM

If you manage to get the ROM loaded in and booted properly, then we should basically have all the calculator running, including the basic interpreter.
Problem is with mapping the correct functionality to all the ports I guess?
Anyways, good work!

#39 ymorgan

ymorgan

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Posted 22 May 2004 - 09:24 PM

New version :
http://ymorgan.site....100/WinG100.zip

sources (full)
http://ymorgan.site....WinG100_src.zip

- port COM (open/close and baudrate shown in special window).
- multiple selection when adding files.
- screenshot manager.
- new options.
- you can save RAM and Flash at closing and load then ay next execution.

#40 Bob Vila

Bob Vila

    Casio Overlord

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 768 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA

  • Calculators:
    FX 1.0+ : CFX-9850 GB Plus : TI-81

Posted 22 May 2004 - 11:18 PM

BASIC programs emulator already exists :
http://www.casioland...echargement.php

(Only in French and with some known BUGS, but sources available)

will someone translate it for me? :lol:




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users