Jump to content



Photo
- - - - -

Os Update For Fx-Cp400 (Classpad Ii)


  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 pan.gejt

pan.gejt

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 123 posts
  • Gender:Male
  • Location:CZ

  • Calculators:
    fx-880, fx-6300G, fx-9700GE, fx-9860G Slim, Classpad 330-A, TI-Nspire + keypad, TI-Nspire CAS, TI-Nspire CX CAS,TI-89 Titanium, HP-50g, SEC-101, fx-991ES PLUS, fx-991DE PLUS, fx-CP400, Canon X MARK I PRO, Citizen SRP-75,

Posted 07 August 2014 - 04:26 PM

The update to version 2.00 is available. There are some new items- finally 3D Graph support, Interactive Differential Calculus, Physium.

#2 MicroPro

MicroPro

    Casio Overlord

  • Deputy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 640 posts
  • Gender:Male
  • Location:Iran

  • Calculators:
    Casio ClassPad 300

Posted 12 September 2014 - 06:34 AM

Hmm, there is also a Physium addin available at casio's download site.

 

Its a small file, anyone :) has checked if it contains (hopefully) a bit executable code that turns a "Physium" feature on inside the OS, or the OS just looks at its header?



#3 TeamFX

TeamFX

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male

Posted 12 September 2014 - 12:49 PM

It is a pseudo-addin.
They took the .g1a physium add-in, did some byte-swapping, added a checksum (which the .g1a does not have) and that's it. The ClassPad OS checks the filename and the checksum and if it is correct, it executes the real physium code that is stored inside the OS. Thus, the physium "add-in" is not detected under ClassPad OS 1.00 and cannot "run".
The Algy 2 program is also a pseudo-addin.
 


  • MicroPro likes this

#4 flyingfisch

flyingfisch

    Casio Maniac

  • Deputy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1891 posts
  • Gender:Male
  • Location:OH,USA
  • Interests:Aviation, Skiing, Programming, Mountain Biking.

  • Calculators:
    fx-9860GII
    fx-CG10 PRIZM

Posted 12 September 2014 - 02:07 PM

g1a's can be ported to Classpad? Interesting...



#5 TeamFX

TeamFX

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male

Posted 12 September 2014 - 05:19 PM

Did you actually understand what I was talking about?

Casio did not port anything, they just took some file - in this case a .g1a add-in - obfuscated it a bit to confuse people, renamed it, added a checksum and that's it.

The ClassPad OS only reads the filename and the checksum and decides whether you have installed the physium program or not. All the other data is ignored.
 


Edited by TeamFX, 12 September 2014 - 06:51 PM.


#6 flyingfisch

flyingfisch

    Casio Maniac

  • Deputy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1891 posts
  • Gender:Male
  • Location:OH,USA
  • Interests:Aviation, Skiing, Programming, Mountain Biking.

  • Calculators:
    fx-9860GII
    fx-CG10 PRIZM

Posted 12 September 2014 - 06:06 PM

So the Classpad comes with Physium embedded in the OS, and then having the addin enables it? Like the conversion addin on the PRIZM?



#7 TeamFX

TeamFX

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male

Posted 12 September 2014 - 06:55 PM

Yes.



#8 flyingfisch

flyingfisch

    Casio Maniac

  • Deputy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1891 posts
  • Gender:Male
  • Location:OH,USA
  • Interests:Aviation, Skiing, Programming, Mountain Biking.

  • Calculators:
    fx-9860GII
    fx-CG10 PRIZM

Posted 12 September 2014 - 07:18 PM

OK, that makes more sense. I must not have read your original post well enough. ;)



#9 MicroPro

MicroPro

    Casio Overlord

  • Deputy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 640 posts
  • Gender:Male
  • Location:Iran

  • Calculators:
    Casio ClassPad 300

Posted 13 September 2014 - 07:38 AM

Thanks. It was obvious Physium is embedded. I wanted to know if the c2a contained real executable code or not.

 

 

So the Classpad comes with Physium embedded in the OS, and then having the addin enables it? Like the conversion addin on the PRIZM?

 

If I recall correctly, at least PRIZM's addins did contain code to execute (Conversion add-in), didn't they?



#10 flyingfisch

flyingfisch

    Casio Maniac

  • Deputy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1891 posts
  • Gender:Male
  • Location:OH,USA
  • Interests:Aviation, Skiing, Programming, Mountain Biking.

  • Calculators:
    fx-9860GII
    fx-CG10 PRIZM

Posted 13 September 2014 - 03:12 PM

Not for the conversion addin. It just enabled the conversion menu, nothing else. The OS looks for the addin, if it isn't there it does not show the conversion menu.



#11 jeep

jeep

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

  • Calculators:
    Casio FX-7000G, Casio Algebra FX 2.0, Casio FX-9860G-Slim, Casio FX-CP400, TI-Voyage 200, TI-84 C Silver, TI-89 Titanium, TI-92 , TI-Nspire CX CAS, HP-50G, HP Prime, HP 10C, 11C, 15C, 20S, 21S, 22S, 27S, 28S, 32S-II, 42S.

Posted 14 September 2014 - 03:44 AM

Hi Guys,

 

The contributors to this thread seem to know about installing the Physium add-in to an fx-CP400 ClassPad II, so could you please have a look at my question and see if you can help me out?

 

http://community.cas...00-classpad-ii/

 

I'm wondering if perhaps there's some sort of difference between my calculator build (US version) and whatever builds you all have?

- Because by all rights, what I've done should have gotten Physium installed on my ClassPad II version 2.00.0000.0000, and it shouldn't be this damn difficult.

 

Thanks.



#12 TeamFX

TeamFX

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male

Posted 20 September 2014 - 02:54 PM

OS 2.00.1000 is available.


  • MicroPro likes this

#13 PsySc0rpi0n

PsySc0rpi0n

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 26 posts

  • Calculators:
    Casio FX-CP400

Posted 16 October 2014 - 11:11 AM

OS 2.00.1000 is available.

 

This new release was to solve at least one bug reported to Casio by me a few weeks ago.

 

I talked about this here!



#14 flyingfisch

flyingfisch

    Casio Maniac

  • Deputy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1891 posts
  • Gender:Male
  • Location:OH,USA
  • Interests:Aviation, Skiing, Programming, Mountain Biking.

  • Calculators:
    fx-9860GII
    fx-CG10 PRIZM

Posted 17 October 2014 - 02:31 AM

Cool and congrats :)



#15 squonk

squonk

    Casio Fan

  • Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

  • Calculators:
    Casio ClassPad 400, Casio ClassPad 330, Casio fx-570ES, TI-Nspire

Posted 30 October 2014 - 05:04 PM

OS 2.00.2000 is available.

I don't know what is the change log...



#16 MicroPro

MicroPro

    Casio Overlord

  • Deputy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 640 posts
  • Gender:Male
  • Location:Iran

  • Calculators:
    Casio ClassPad 300

Posted 31 October 2014 - 08:24 AM

Thanks for noticing! The bottom of the this page in casio's site says:

 

New (Version 2.00.2000): Software keyboard's usability improvement

 

There was a bug report about the keyboard, someone with the real calc might want to test if they solved that bug or actually changed keyboard layout.



#17 PsySc0rpi0n

PsySc0rpi0n

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 26 posts

  • Calculators:
    Casio FX-CP400

Posted 18 January 2015 - 10:29 PM

Thanks for noticing! The bottom of the this page in casio's site says:
 
 
There was a bug report about the keyboard, someone with the real calc might want to test if they solved that bug or actually changed keyboard layout.


That bug was solved in the previous version. At least I tried to replicate the bug after the update and it didn't occurred any more... Unless the bug corrected was the other one I've reported in the same thread you posted the link!!! But that one only after a few time using the keyboard I can tell If it is gone or not!

Edited by PsySc0rpi0n, 18 January 2015 - 10:38 PM.


#18 benito

benito

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

  • Calculators:
    fx-CP400

Posted 03 April 2015 - 10:23 AM

Hi Guys

I can't find the OS update in a Mac version - does anyone know if they have provided one, and if so, where can I download it?

 



#19 TeamFX

TeamFX

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male

Posted 07 September 2015 - 01:09 PM

Version 2.00.4000
Calculation capability improvement

Version 2.00.3000
Calculation capability improvement
eActivity application's usability improvement

Version 2.00.2000
Software keyboard's usability improvement

Version 2.00.1000
eActivity application's usability improvement



#20 PsySc0rpi0n

PsySc0rpi0n

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 26 posts

  • Calculators:
    Casio FX-CP400

Posted 02 October 2015 - 11:13 PM

There is still a bug related to the usage of the Pi symbol, the 50Hz frequency and the integrative operation!

 

If you try to calculate the integrative function of a sin (50*<Pi Symbol>*t) between 0.0018 and 0.09, for instance, the calculator takes for ever to return the result.

The problem looks like when the Pi symbol and the 50Hz frequency are used in simultaneous. If we replace the 50Hz by any other value, no matter if the Pi symbol is used or not, the result comes out quite fast. If we replace the Pi symbol for the approximate value of 3.14, no matter what the frequency is, the result also comes quite fast.

 

I've just updated the OS of my Fx-CP400 to  the latest version and the problem remains! :( Not very good for me that I need to make a lot of these kind of calculations!



#21 pan.gejt

pan.gejt

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 123 posts
  • Gender:Male
  • Location:CZ

  • Calculators:
    fx-880, fx-6300G, fx-9700GE, fx-9860G Slim, Classpad 330-A, TI-Nspire + keypad, TI-Nspire CAS, TI-Nspire CX CAS,TI-89 Titanium, HP-50g, SEC-101, fx-991ES PLUS, fx-991DE PLUS, fx-CP400, Canon X MARK I PRO, Citizen SRP-75,

Posted 24 June 2016 - 08:57 AM

OS ver 2.01 is available

 

what's new?

 

1. Exam mode

2. E-CON3 application

 

http://edu.casio.com.../cg/cp2/update/



#22 TeamFX

TeamFX

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male

Posted 01 July 2016 - 02:58 PM

Casio Education Australia says this:

 

"From June 2016, an OS update is available for the CP 400. It offers a fix for 2D Calculation, Med-Box, Touch Panel Alignment, Logistic Regression and CAS functionality. There is also a data update for Physium."



#23 PsySc0rpi0n

PsySc0rpi0n

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 26 posts

  • Calculators:
    Casio FX-CP400

Posted 03 July 2016 - 05:45 PM

I cannot see any improvment in calculation! Mainly with integration, the calculator is slow! Too slow compared with Texas! Not sure why! The bug that I have reported a couple of months ago, still's there!

The bug is when you try to integrate a signal expresion, if the frequency og 50Hz is used at the same time with the"pi" symbol, the calculator won't return a result. It keeps calculating for ever! We need to break the operation! However, if we use 3.14 instead of the "pi" symbol orif we use another frequency value rather than 50Hz, using the "pi" symbol, it works! The problem seems to be we we use the "pi" symbol with the value of 50Hz.



#24 TeamFX

TeamFX

    Casio Freak

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male

Posted 02 February 2017 - 03:37 PM

Version 2.01.1000
Calculation capability improvement






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users